Didactische tips voor een beeldende les

Omgevingseducatie en beeldend onderwijs

Didactische tips voor een beeldende les

Wil je de omgeving van de school betrekken in je onderwijs? Een rondje door de wijk levert talloze aanknopingspunten voor beeldend onderwijs in combinatie met een ander vakgebied. Dichtbij de school vind je altijd wel een groenstrook, een vijver, een brug of een park. Bekijk het bestand omgevingseducatie om te zien hoe je alles wat je in de directe omgeving van de school kunt aangrijpen voor mooi onderwijs.

 

Tijd en beeldend onderwijs

De tijd beheren bij een beeldende les is een vak apart. Hoe houd je het tempo erin? En hoe haal je allemaal tegelijkertijd de eindstreep? Maak met onderstaande tips je les optimaal voor elk kind.

Didactische tips voor een beeldende les

Werkhouding
Een effectieve werkhouding is essentieel. Beeldend werken is geen theekransje: lekker kletsen en ontspannen. Het is hard en geconcentreerd werken, net zoals bij andere vakken. Om die werkhouding duidelijk te maken is het aardig om eens een filmpje te bekijken van een vakman (vrouw) aan het werk. Dan wordt snel duidelijk dat beeldend werken inzet, doorzettingsvermogen en studie vereist.

Tempo verhogen
Kinderen gaan vaak enthousiast aan de slag. De een sneller dan de ander. Leg het werk daarom af en toe stil om een nieuwe stap in het proces aan te kondigen. Dit doe je op het moment waarop de snelste leerlingen dat punt hebben bereikt. Zo worden de langzamere kinderen keer op keer gestimuleerd om verder te gaan.

Houd regelmatig het werk van kinderen omhoog. Hiermee benadruk je mooie vondsten en experimenten, maar je laat ook zien: zo kan het ook. Kinderen raken daardoor opnieuw geïnspireerd.

Allemaal tegelijk klaar
Bedenk vooraf goed hoe je snelle kinderen verder kunt uitdagen en de langzame kinderen op hun eigen niveau kunt aanspreken. Dit kan door het verzwaren of verlichten van de opdracht. Bij een beeldende les doe je dat door meer of minder eisen op het gebied van de beeldaspecten, materialen en technieken te stellen. Veel van de LMZ lessen bieden daarvoor aanknopingspunten.

Maar je kunt ook met een verlengde opdracht de les verzwaren. Enkele opties:

  • Laat de kinderen op hun eigen werk reflecteren (formulier B.O.B).
  • Laat de kinderen hun werk en eventueel dat van anderen fotograferen en opnemen in een digitaal portfolio.
  • Bij sommige lessen moeten er onderdelen gemaakt worden voor meerdere resultaten, zoals een achtergrond of extra onderdelen.
  • Inrichten van een expositieruimte.
  • Schrijven en vormgeven van korte tekstjes als toelichting bij de werkstukken.
  • Opzoeken van meer informatie over het onderwerp.

 

Mooie start van een beeldende les

Voor de introductie van een beeldende les kun je allerlei werkvormen en middelen kiezen: het voorlezen van een verhaal of (prenten)boek, afbeeldingen of voorwerpen bekijken, spel of drama, een av presentatie of kijken in de omgeving van de school.

Maar je kunt kinderen ook op een stille manier met het onderwerp laten kennismaken. Hang of plaatst, zonder aankondiging, een afbeelding of voorwerp in de klas op. De kinderen gaan vanzelf kijken. Ze kunnen bij de afbeelding of het voorwerp allerlei ideeën of associaties krijgen. Echte kijkers zien steeds nieuwe dingen. En dan, na bijvoorbeeld een week, komt eindelijk het moment dat je er samen met de kinderen mee gaat werken.

Didactische tips voor een beeldende les
Didactische tips voor een beeldende les

Juf Jacqueline heeft die methode onlangs toegepast met breien. Achter in de klas had ze stiekem een knot wol met twee breinaalden opgehangen. Sommige kinderen kregen meteen zin om aan de slag te gaan. En naarmate de knot wol er langer hing, begonnen ook de kinderen die er aanvankelijk niet zo veel zin in hadden, nieuwsgierig te worden. Uiteindelijk waren de kinderen niet meer te stuiten en werd er zelfs in de pauzes op het schoolplein driftig gebreid.

Terug naar boven
© 2014 Stichting Beeldend Onderwijs

Van werken van beeldend kunstenaars aangesloten bij een CISAC-organisatie is het auteursrecht geregeld met Pictoright te Amsterdam. © c/o Pictoright Amsterdam 2012