Techniek-instructiestappen

Het maken van een beeldend werkstuk bestaat uit opeenvolgende technische handelingen. Bij Laat maar Zien worden die handelingen in duidelijke stappen uitgelegd: in woord en beeld. Projecteer de techniekstappen groot om daarmee je instructie te ondersteunen. Uitgeprint bij de werkende kinderen leggen biedt structuur.

Techniekstappen feniks: vogel van de zon
Techniekstappen feniks: vogel van de zon

Techniekvariaties

Een materiaal kan op verschillende manieren worden toegepast. Afbeeldingen van verschillende toepassingen van een materiaal noemen we techniekvariaties. Laat maar Zien heeft twee soorten techniekvariaties.

1. Effectvellen; techniekvariaties voor het platte vlak.

Oliepastel kun je bijvoorbeeld rechtop houden om de punt te gebruiken, maar ook plat op papier leggen om vlakken te kleuren. Je kunt hard of zacht drukken, kleuren mengen, arceren of delen weghalen met iets scherps.

Techniekvariatie oliepastel
Techniekvariatie oliepastel

2. Halffabricaten; techniekvariaties voor ruimtelijke werk.

Ook bij ruimtelijk werk heb je techniekvariaties. Neem bijvoorbeeld het bewerken van papierstroken tot veren. Dit kan op talloze manieren. Knip je smalle of brede stroken papier? Zijn de stroken recht of lopen ze in een punt? Knip je ze recht, scheef, spiraalsgewijs in of rol je ze op? De voorbeelden van verschillende mogelijkheden voor ruimtelijk werk noemen we halffabricaten.

Techniekvariatie veren
Techniekvariatie veren

De techniekvariaties van Laat maar Zien sporen kinderen aan tot het doen van onderzoek. Al experimenterend stellen ze zich de volgende vragen: Wat kun je allemaal met het materiaal? Welke uitwerking past het beste bij wat ik met het beeld wil vertellen?

Terug naar boven
© 2014 Stichting Beeldend Onderwijs

Van werken van beeldend kunstenaars aangesloten bij een CISAC-organisatie is het auteursrecht geregeld met Pictoright te Amsterdam. © c/o Pictoright Amsterdam 2012